Spökhuset

I Berghska huserar Malmös studenter sedan elva år.

Av ANNIKA CESAR
Bilder. LENNAR ROMBER

MALMÖ. Spökar det i gamla Berghska huset vid Stortorget? Ja, det menar i alla fall en del på Malmö nation, som för nu snart elfte året huserar i Berghska.
Och nog kan den gamla fina miljön med sina vackra salonger lätt sätta fantasin i rörelse även hos den mest sansade person.

- Det är någon som krossar glas utan att vi vare sig ser skärvor eller något spöke. Det bara hörs, säger Leif Sandell. Sitter man här ensam kan man höra knäppningar och andra mystiska ljud i det gamla 1700-talshuset.

Men någon vålnad mötte inte vi den torsdagskväll vi gjorde ett besök. Då är det i stället ärtmiddag för Malmö nations medlemmar.

ALLA VÄLKOMNA

-Ja, egentligen är alla välkomna, säger Jörgen Westerhov. Man behöver alltså inte vara medlem även om det mest är medlemmar som kommer hit.

Malmö nation är en av de gamla studentorganisationerna med gamla traditioner. Organisationen är uppbyggd av olika tjänstemän som har olika titlar som nog lätt förvånar den oinvigde.
Så finnes t ex de båda quratorerna, icke att förväxla med vanliga kuratorer, Jörgen Westerhov och Leif Sandell på expeditionen.

- Ja, de gamla titlarna har hängt med sen förr, säger de. Vår uppgift är att hålla ordning på det administrativa och vi väljs på ett år.

- Vi vill att nationen ska vara en social träffpunkt, folk med gemensamma intressen ska kunna komma hit för att lära känna varandra.

FESTER

- Så har vi till exempel våra ärtmiddagar, vår pub och idrottsaktiviteter, fortsätter Jörgen Westerhov. Det blir ju mest med fester som vi kan locka hit folk.

Jörgen berättar också att det är en aning svårt att få folk engagerade i nationsaktiviteterna. Det beror snarast på att i Malmö tvingas studenterna att ta sig in till nationen.

- I Lund är det annorlunda eftersom man ofta bor i nationshusen och det bara är att gå ner i samlingslokalen i samma hus, säger Jörgen.

Gamla Berghska huset, byggt 1754, ägs av kommunen men hyrs ut till studentnationen. Innan dess bodde konsul Bergh där. Tidigare höll nationen till i gamla Vallgården vid Östergatan.

- För att vi ska kunna hålla ordning på huset har vi aktiva valt olika förmän, berättar Jörgen. Vi har t ex en husförman som sköter allt som har med huset att göra. Och vi har en idrottsförman som just nu försöker få med folk att springa runt Pildammarna.

Och innan ärtmiddagen bryter ut förbereds ärtsoppa och våfflor i köket. För den uppgiften svarar en särskild förman. Han heter Freddie Silwer:

- Rätt trevligt men jobbigt, säger han medan han rör om med sleven. Det är ju mycket som ska planeras och handlas in.

Vid sjutiden börjar så folk strömma till för att smaka på ärtorna. Idrottsförman Annika Larsson kommer in efter en hård runda i Pildammsparken. Hon tillhör de som får spis gratis.

- Ja vi försöker locka med gratis ärtor till alla de som springer en runda först, säger hon. Men hittills har det inte lockat många.

Och någon större skara har inte middagen lockat till sig denna kväll heller.

- Det är väldigt olika, säger Göran Cedergren som tillhör stamgästerna. Det går i vågor, ibland är här väldigt mycket folk.

Ärtförmannen Freddie Silwer rör om i grytan. Snart är det dags att servera.

Inne på expeditionen arbetar de båda quratorerna Leif Sandell och Jörgen Westerhov varje kväll. De sköter Malmö nations administration och kontakten med studenterna.

Här är det ärtmiddag en torsdagskväll på Malmö nation i Berghska huset. Hit kommer man som student för att umgås och lära känna varandra.